Bewuster Bewegen OEFENTHERAPIE MENSENDIECK
Jouw coach in houding, beweging, bekken(bodem) en slapen.

Oefentherapie Mensendieck

Van jongs af aan leren we allemaal zitten, staan, lopen, rennen, tillen, klimmen, vallen en opstaan. Bewegen is zo vanzelfsprekend dat we er niet of nauwelijks bij stilstaan. We doen het onbewust. Tot er iets misgaat. Je gaat door je rug,  krijgt last van jouw bekken, een stijve nek of je schouders zitten muurvast. Deze klachten zijn vaak het directe gevolg van jarenlang ongunstig bewegen.

Oefentherapie Mensendieck biedt paramedische zorg op het gebied van houding en beweging. Met behulp van oefeningen op maat (die gemakkelijk in het dagelijkse leven kunnen worden toegepast) leer je anders en gunstiger bewegen, gezonder gedrag en gunstigere leefstijl. Kenmerkend is de holistische benadering. Dat wil zeggen dat ik als oefentherapeut niet alleen naar de klacht kijk, maar de mens met zijn/haar houding en manier van bewegen als geheel benader. De behandeling werkt zowel curatief en preventief: houding en beweging worden zodanig verbeterd dat klachten ook op de lange termijn wegblijven. Ook wanneer je geen lichamelijke klachten hebt, maar een gunstigere houding wilt aanleren en/of klachten wilt voorkomen, ben je van harte welkom.

Hoe is de methode oefentherapie Mensendieck ontstaan?

Oefentherapie Mensendieck is een behandelmethode die aan het einde van de 18e eeuw ontwikkeld is door Bess Mensendieck. Zij gaf aan dat lichamelijke activiteiten niet los gezien kunnen worden van geestelijke activiteiten. Geen geïsoleerde spieroefeningen doen, maar bewust en totaal bewegen. Dit betekent vooral goed luisteren naar de informatie die uit het lichaam zelf wordt verkregen. Goed zoeken naar de juiste spanning in de spieren die nodig is voor een bepaalde beweging of de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent. Door het toepassen in het dagelijks leven oefen je de hele dag door. Hierdoor krijg je niet alleen sneller, maar vooral ook een blijvend resultaat.  

Marie Cesar was een leerling van Bess Mensendieck die na haar opleiding tot oefentherapeut Mensendieck een eigen visie ontwikkelde. Aangezien beide therapieën (oefentherapie Mensendieck en oefentherapie Cesar) dezelfde doelen hebben en allebei specialisten zijn in houding en beweging zijn zij per 1 juli 2004 gefuseerd in de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (de VvOCM).

 Je kunt bij mij terecht met allerlei verschillende lichamelijke klachten. Voorbeelden kun je lezen bij indicaties of neem vrijblijvend contact met mij op.